Investiţii străine directe

Programul de Investiţii  Străine Directe (ISD) este definit ca modalitatea de achiziţionare de catre investitorii străini a mai mult de 10% din acţiunile incluse in drepturile de vot ale unei societăţi locale sau exercitarea dreptului de a administra o companie locala prin furnizarea finanţarii pe termen lung, cu o scadenţă mai mare de cinci ani.

            Potrivit Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), ISD-urile globale în 2008, au scăzut brusc cu 11% de la an la an ,avand in vedere încetinirea ritmului de creştere a economiei americane şi turbulentele de pe pieţele financiare. Tendinţa de scădere, chiar s-a accelerat în 2009, economiile majore, cum ar fi SUA şi UE au redus investiţiile în mijlocul crizei financiare globale înainte de revenirea cu aproximativ 5%, în 2010.

            Investitiile straine directe în Republica Coreea au arătat un declin intre anii 2000 şi 2003, iar după o usoara crestere în anul 2004 au continuat trendul descendent intr-un   ritm modest, ce a durat aproximativ patru ani. În 2008, cifra a crescut cu 11,3% la 11.71 miliarde USD, moment ce  încheie cei patru ani de declin.

            Toate acestea indica faptul că Republica Coreea a promovat o politica  de succes în atragerea şi păstrarea investitiilor straine directe, relativ considerabile în comparaţie cu alte economii majore, în mijlocul crizei financiare globale. În 2010, cifra a crescut din nou cu 13,8%, la 13miliarde  dolari, cea mai mare infuzie de ISD din istoria Coreei.

            Guvernul coreean a lansat un efort pan-guvernamentale pentru a atrage mai multe investiţii străine directe, prin astfel de organisme, precum Comitetul dedicate investiţiilor străine şi a Invest Coreea. În special, Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului se concentrează eforturile asupra a trei domenii: atragerea investiţiilor străine directe prin intermediul misiunilor sale diplomatice de peste hotare, face faţă cu dificultăţile întâmpinate de către companiile străine care operează în Coreea, precum şi promovarea statutului de investiţii consolidate în piaţa globală bazată pe rezultatele celor două activităţi menţionate anterior.

Mediul de investiţii Coreea

            Coreea are o serie de avantaje, ca destinaţie de Investitii Straine Directe.Întâi de toate, Coreea este situata la o poziţie strategică avantajoasă în Asia de Est, casa,a  două treimi din populaţia lumii. Regiunea produce o cincime din toate produsele din lume, şi arată rate excepţionale de creştere economică.

            Pe termen lung, regiunea Asia de Est  se anticipeaza a deveni cea mai mare baza de producţie şi  piaţă, precum şi motorul de creştere majoră a economiei globale.

            În plus,  mai mult de 61 de orase cu o populatie de peste un milion de oameni  se afla  la o distanţă de trei ore de Seul cu avionul, făcând  capitala Seul poarta cea mai  bine situata, pentru destinaţii de investiţii promiţătoare în Asia de Est. Aceasta ar fi o strategie prudentă pentru  companiile interesate in  a utiliza Coreea ca un teren de testare înainte de a se lansa pe scară largă in  expansiune pe pieţele din Asia de Est.                Mai mult de jumătate din companiile Fortune 500  au deja birouri în Coreea.

            Nu mai este un secret faptul ca industria auto coreeana, industria producatoare de otel, constructorii de nave şi producătorii de semiconductori, companiile de IT,  au fost pline de succes pe piaţa mondială, să nu mai vorbim de numarul companiilor coreene de construcţii, care au câştigat numeroase contracte de mare valoare in jurul lumii. 

Asiatici, între timp, au devenit fani înfocaţi ai filmelor coreene  şi a muzicii pop, iar industria Coreeana de jocuri online a crescut, fiind a doua ca mărime din lume. 

            În mod evident, este într-adevăr dificil de a găsi un motiv de a nu investi în industriile avansate şi in  rapidă creştere din Coreea.

            Coreea oferă, de asemenea,  avantajele unei forţe de muncă foarte educată şi calificată şi un mediu de afaceri cu reputaţie. Cunoscuta pentru pasiunea sa pentru educaţie, Coreea produce mai mult de 100.000 de absolvenţi de facultate, in  ştiinţele naturii şi inginerie  în fiecare an.