Primul-ministru Victor Ponta a avut o întâlnire cu reprezentanţii Camerelor de Comerţ naţionale, bilaterale precum şi ai Camerelor de Comerţ străine reprezentate în România. Alături de Primul-ministru au mai fost prezenţi la întâlnire Daniel Chiţoiu, Ministrul Economiei şi Mediului de Afaceri, Florin Georgescu, Ministrul Finanţelor Publice, şi Lucian Isar, Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri.

Prin această întâlnire, Primul-ministru Victor Ponta continuă demersurile începute în data de 5 iulie, la sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Romaniei, atunci cand a discutat aspecte economice concrete cu preşedinţii Camerelor de Comerţ Judeţene şi bilaterale, membrii Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, lideri ai asociaţiilor profesionale şi patronale, reprezentanti ai unor mari companii multinaţionale şi cu capital românesc.

In deschidere Victor Ponta a prezentat masurile economice anuntate de curand pentru stimularea mediului de afaceri, precum plata TVA la incasare sau scutirea de la plata CAS a firmelor care angajeaza categorii defavorizate de someri si scutirea de la plata penalitatilor aferente a firmelor cu datorii bugetare, care-si vor achita obligatia principala si dobanzile in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012, masura care va fi discutata cu delegatia comuna a Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Banca Mondiala.

De asemenea, Victor Ponta a dat asigurari ca in Romania, la nivel economic se poate vorbi despre stabilitate, predictibilitate si transparenta la nivelul actelor normative si ca vor fi respectate acordurile cu Comisia Europeana, Fondul Monetar de Investitii si Banca Mondiala.

Atat reprezentantii Camerelor de Comert cat si reprezentantii Guvernului au subliniat faptul ca e necesar ca acest tip de intalniri sa devina o obisnuinta.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov a afirmat faptul ca aceasta deschidere manifestata de catre Primul-ministru este extrem de importanta pentru mediul de afaceri si, de asemenea, l-a felicitat pe Victor Ponta pentru aceasta initiativa, precizand ca in cei sase ani de cand se afla la conducerea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei nu a mai avut loc o astfel de intalnire.

De asemenea, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si-a exprimat convingerea ca aceste demersuri ale Guvernului Romaniei se vor concretiza in actiuni benefice pentru mediul de afaceri din Romania.

Reprezentantii Camerelor de Comert au salutat de asemenea, acest demers si au ridicat probleme cu care se confrunta zi de zi, asigurand Guvernul ca vor acorda tot sprijinul pentru cresterea investitiilor straine in Romania.

Printre problemele ridicate de reprezentantii investitorilor in Romania s-au numarat si intarirea si eficientizarea legaturilor cu reprezentantii comerciali din misiunile diplomatice romanesti. Reprezentantii tarilor din zona Uniunii Europene au sustinut si au subliniat, de asemenea, nevoia de accelera procesul de absorbtie a fondurilor europene.

In acest sens, Primul-ministru Victor Ponta a precizat ca spera ca prin masurile anuntate dar si prin alte masuri pe care le va lua Guvernul de acum incolo, gradul de absorbtie sa creasca in 2015 la 50-60% si si-a exprimat dorinta ca toate proiectele oprite in 2010 in domeniul energiei si infrastructurii sa fie reluate si extinse.

In cel mai scurt timp, Guvernul Romaniei va initia o serie de intalniri cu reprezentantii oamenilor de afaceri pe categorii de probleme si sectoriale.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 24.07.2012